cerita best2 disini!

Sunday, 5 May 2013

Ayam Pencen Masak Lemak Cili Api

Bllllluurrrpp! ok ioollss dah knyg with my family today ehehhe.. 
Menu hari ni ayam, sayur, ikan masin dan telur dadar..
Aalaaa xsempat nk snap pic. Siap masak terus bedal cz lapa sgt n laz mkn smlm pukul 6 ptg uoollsss.. sob2..
Macam  biasa la kalau ioollsss dah stay kt uma cmpom2 la ioollss jd tukang masak terhormat. Sila beri hormat!!! mihmih2...
Tapi ioolss jenis ske msk yg simple2 je, yang rumit terus tendang keluar.  Tak layak nk jadikan resepi sbb iooollss mmg pemalas okeh~~~lalalala
Tapi ioolss ambik gak pic ayam ni cz unik uoollsss.. my ayah suka sangat ayam ni xtau la knp. die ckp ayam ni x muak, makan seko pun still x muakkkk.. hahaha.. maaf la ye ayah  adik jz kidin je. 

Tapikan ayam ni tiptop la, mmg sdp even ayam die dah tua tu dpt gelaran ayam pencen!! kelassss ko ayam ingt pekerja kerajaan je ke ada title pencen?? Aku pun ada tau bak kata sang2 ayam hihi..

satu ni je sempat hambekk. xcantik xpe.. jnji kaw!!

Bahan-bahannya :

seekor ayam pencen/ayam tua
santan 1/2 kilo
bawang merah
bawang putih
kunyit serbuk
halia
cili api
serai
asam jawa
sedikit garam

*blenderkan bwg merah,putih,halia dan cili api. ( xnk blnder nk tmbuk pun buleee)
*serai ketuk2 je

Cara memasak :

-Masukkan bahan diblender ke dalam periuk yg dipanaskan serta serai. Kacau2 sampai naik bau.
-Masukkan ayam n kacau nmpk macam masak sikit dlm 25-30 sbb ayam ni keras kn tu lama skit.
-Masukkan santan
-Masukkan air asam jawa bia
-Tambah air sikit kalau rasa kuah x ckup dan laz sekali masukkan garam.
-Tutup api terus ngappp ok??? ouuucccchhh panas!


p/s : Ni peberet my family belah melaka. Mmg mknan wajib msk lemak cili api :D




Monday, 29 April 2013

Still x puas hati erk???

Oh sabarknlah hati ni weh.. Buka2 je blog ada insan yg masih xpuas ati duduk2 coment. Sabaq jela hati, apala yang nk dendam sangat x faham la ak Mintak maaf udah, mayb nk melutut kaki ke apa?? Haha.. Maafkan saya andai terkasar bahasa. X tahu dah nk wat cano, tp pekiak skit erk, setiap org buat slh lau x puas hati sgt tu knp erk. setan hasut erk? ke x ckup ilmu agama? lau ckup semua tu dan bole redha xdenya cakap mcm ni. Lupakan apa yang buruk n cr yang terbaik jgn nak slhkn org je. Ckp tu ni tu ni. Kita pun tau keburukan org, tp xdenya nk bising2. Just sabar n maybe ada hikmah. Betul x abg2 n adik2 sekalian yeaaa..

Diharapkan lupakanlah apa yang berlaku. Buka je buku baru.. xdela nk stress fikir ooooo.. ko ni kena ajar sikit bagi sedar. No2.. tiap org bole brubah la nyah oiii.. 

~~~MAAFKAN SAYA~~

Sunday, 14 April 2013

Sedih


pagi tadi iollss enjoy2 dengan kawan pergi mandi at kalompang, tanjung malim. Balik tu mcm biasa la, bersihkan diri bagai. Sekali tu lepak kejap with my fwen nk try my lipstick. Nohal la ak mmg suka lau kawan ak ni nampak cantik. Try jgn x Try. Tapi mcm mana ntah sampai je bilik ak cek dalam purse make up lipstick tu dh xde amaigaddd~~~ sies sgt sedih. Iollss kol la kwn2  tanya ada x lipstik iolss, but sangat2 la hampa dan kecewa. Lossssttt!! 

Pergi psr mlm duk doa hope ada la, maybe tercicir ke kn. Now buat keje still terpike n tercari-cari mcm org giler. Kalau bende murah ok ioollss bole trime lagi. But Rm 69.00 ok. Tak smpai 3bln pkai dah hilang.. ioolss kalau pakai mmg thn nk 2thn. Tapi jodoh x pnjang kn sob2.. Maybe bg sesetengah org 69 tu murah kot tp iollss xkije lg tau. lau kije mmg x heran. Besok mmg dh g watson cr baru. 



p/s : Lain kali kalau barang mahal simpan je dlm laci jangan bawa g mana2. So takada la sedih macam kehilangan org tersayang.. cehhh

Friday, 29 March 2013

testing2 fotografi

huh!! tajuk x serupa entry cz xtau nk wt tajuk apa uolllsss.. bende plg susah nk wt tajuk la kn padahal mmg iolsss fail sangat pun dari apa2 sesi mengarang muahaha2.. 

ok nk bagitau ni baju yg iollss nak sgt tu suda dibeli tapi x dpt lagi. doa la erk harap cpt sikit sampai baju tu dan paling takut sekali kn.... takut sgt lau baju tu xsmpai.. manala tau kena tipu kn. 1st time tau ioooss beli dari overseaa and uoollss adoo?? * endon je mas  xpayah nak berlagak sangat ok *

last week ada la tlg membe skit2 tok snap pic. saje je ak trime tok suka2. Penat juga nk wt gaya tu ni. tapi sangat best. tambah lagi lau ada orang tukang aja.. lagi best!! thx to uoollss yg tlg snap pic erk. eh xtau nak cakap apa ni. 


ok2 ni tok iklan shj ok. sapa nak jd model fotografi sila daftar di kolej kz upsi yeaa.. yeke?? main hentam je ak ni. 
meh ak upload skit pic. pic xsempat diedit backround. xreti edit ok!

tegah ambik pic burung sedang berdating.. fuyoo

muka mintak terajang..~~

muka mengada2.. huh!!
ok ni nak ambik pic semut tegah berdating!

ha ni plg iollss sukaa!! muka mintak tampooo!
credit to tuan bakarena yeaaah!!! 




p/s : ioolsss now mmg giler peplum style.. gila sampai tahap gaban...

Saturday, 23 March 2013

siang mlm termimpi2..

sies ak dh gila gan satu on9 shop baju ni.. sgt2 la cntik n murah tau x.. ari2 duk tgk n belek2.. uish2 sgt cntik baju2 ni..tp teramatlah syg jauhnya tukang jual tu!! indonesiaaaa! ptt la murah. ak mst dptkn gk.. xkire.. kalau la ak jupe kt msia sumpah dah borong berguni2.. xabis nk ckp cntik siang mlm seyh!!!  meh2 tgk bj die.. 













auuwwwww!!! sgt shantek ok.. kepingin bangat mau miliki..dh gler dh ak.. xpnh tau gila shop on9 smpy cmni.sllunya cntik mcm mna pun ak x heran tp ni knp erk.. dh kne mendrem ke apa?? hahaa

but im wonder laaa.. bole percaya ke beli on9 dr seberang?? khuatir bangat ni.. sapa2 yg penah beli on9 shop dr indon plesss tell me how de proceduree yeah. ase nk beli smua jee.. nk sgt baju pic yg atas skali.. tapi.. tapi.. syg sgt sbb dah abis.. so target now no 2.. kwn2 if lau ada baju2 di atas ni dijual di kl pless inform me ok.. urgent!! wanted bangat seyhhhh... 

4 mklumat lnjut lawab fb ni yeah Toko Putri Abi .. semua cntik2.. jgn gila mcm ak sudaaa... 

ha laz!!! mana erk terletaknya lokasi bank western union? penah nmpk.. tp xtau dimana.. 



p/s : sies tau 3 ari tido ak x lena duk tgk baju dr si toko ini. kne minyak dagu ke apa?? hak2!

Sunday, 10 March 2013

most heart touching video

very touching indeed, tears really flowing...

log in fb lu k b4 tgk sbb pnt dh ak cr versi utube xde mcm jupe kt fb ni.. sob2..










smbil menaip tgu megi msk ni. 3 ari berturut2 mkn megi sbb mlas nk p beli mknn. taruk cili api lg la ko menangis mas oii.. merembes2 n tercebik2 dh ak tgk cter ni smbl mkn ni.. 


p/s : almaklum la.. ni mmg mknn wajib student. peot jgn wt hal.. besok2 ak bg mknn sdp2 n byk2 tau :D

Monday, 4 March 2013

dalam ati adaa....

nk tau x.. mud ak sejak kebelakangan ni penuh sgt dgn hasutan2 jaat. wt tu x kene, wt ni x kene n semua ase ak aja yg betol seolah2 ak adalah taiko besar di muka bumi ni.. muahahahha! antaranya spt busuk ati, kuat jeles, menyampah x tentu psl, n seangkatan dgnya la apa je bende yg x elok tok diri. huwaaa knp jd begitu.. sy xske. sy nk jd normal semula!!! bergembira la ko mas seperti pic dibawah.

  
mcm2 jd warna kulit slps diedit. jgn terpedaya okeh~~~
jd diharapkan mudd sy kembali stabil erk.. ase diri x tenang sgt.. bykkn beristifar wahai MASTURA~~~

Friday, 1 March 2013

video best & menyayat hati...

series berlambak kua air mata tgk.. uooolllsss wajib tgk~~~!

 


p/s : sediaknlah tisu ok! cntiknya gegirl tuuuwww ^_^!

Friday, 15 February 2013

hangout dayz 3

keluar x ke3! kua lagi gan reha ku syg. tp x ni ak p jupe student yg sgt rpt gn ak ni ia fatin. fmly die sgt2 baik. xde no contax sbb ilang dh so ak pke nk dptkn apa kate p usha kt uma die. cr2 try la stop kete kt tmpt ni p jln2 jap cr uma skali nmpk dah budaknya tgh tercongok ampai kain. kemain jerit lg die wt malu gua aja. " cikgu!! cikgu2!! mak ckgu dtg!" kemain malu dh ak. dr xnk msuk akhirnya ak msk gk kiz pp mak die kiri knn mcm dh biasa sgt ak ni. tp mak die mmg sgt baik potpet2 bercerita.

ha ni die mkck yg baik ati.sory la ambik pic curi2. si anak xmo ambik pic. pemalu sgt! geram iollss.
 
syok sgt ak ni godek2 fon baru reha.. curlasss ko..
 
tme borak2 tu mak die ckp p la kedai pkck mkn2 nasi lemak ada. pelbagai oti ada. ak pun serba slh sbb mmg byk x dh die ajak n masa free ni ak pun stju la.

taraa dh smpy gerai mknnya :D

smpy suda kedai.mau mkn apa? ak nk oti o je. tp si fatin ni oti telo oti telo. ak pun on la. sebelah kiri roti bomm.. 1st tme try cmtu upenya oti bom.. sdp la air tgn ayah die! thx pkck blnje. malu sy :D
 
ok pas ucap thx to pkck baik ati tros p karok kt danau platinum asenya bersama my xstuden ia nur ain jamaludin. sory lau slh eja tau dk omey! n die pun join skali masa p mkn tu :D.  berasa sgt puas n gembira la dpt karok. persetonkan sore x sedap bkn ak mau msuk juara lagu mih3..

ha kiri tu die bodak omey lotee nur ain. suh nynyi namo. sebuk bersms. malu letuww. wah2 reha kemain ko.. haha
balik2 p festivel sat dgn kazen2 si reha ni. sempat la snap pix jap b4 tugu reha nk p li chken wing yg bergejam gler tu

yooo girlsss!!

mas! ko jgn nk poyoo sgt~~~
p/s : kua dgn ain n fatin wtkn daku rndu bangat nk p skul smtm. miss all my xstudent dereee....

Realiti Guru

Tuduhan Kepada Guru Tidak Betul..
see ak ada dga sorg minah mana ntah yg duk post kt blog p ckp jd ckgu ni goyg kaki je. blik skul awl, cuti byk n senang lenang pun byk. gaya ckp cm ckgu xde tngungjawab. sabar jela jupe insan cmtu. padahal die berjaya pun sapa yg aja?? tu la kacang lupakan kulit. 


tbe2 terjupe psl entry blog guru skul rendah ni. mohon copy ye..

Ada segelintir ibu bapa atau mungkin yang belum menjadi ibu atau bapa mempersoalkan peranan guru. JOMMMM …. layan sembang orang kampong.. baru kita tahu siapa sebenarnya sape CIKGU tu…
A : Ehhhh…. Anak sape yang duk menangis dari td tu..?
B : Anak cikgu Peah… kenapa…?
A : Kesian budak tu, mak dia tak ada ke…?
B : Mak dia pergi sekolah, anak yang kecik tu suami dia la yang tengok2
kan……
A : Biar betull…. Malam-malam macam ni pon pegi skolah jugak…?
B : Yea lah… anak orang lain nak exam dia pulak yang bertungkus lumus…
biasanya buat kelas tambahan la tuuuu…. Pastu sembahyang hajat pulak
untuk anak-anak muridnya.
A : Tapi cikgu balik awal kan….?
B : Balik awal? Isshh….. kalau cikgu balik awal, kenapa anak aku petang baru
balik…? Tak kan lah anak aku belajar dengan tukang kebun sekolah kot…?
A : Maksudnya cikgu pun balik lewat petang jugak la ehhhh…?
B : A’ahh… Si Joyah jiran aku yang mengasuh anak cikgu peah tu cakap,
Cikgu Peah awal pagi dah pegi sekolah pastu lewat petang baru balik.
Ada aktiviti pulak kat sekolah pada belah petang. Masa datang ambik
anaknya tu, Si Joyah cakap muka Cikgu Peah dah tak bermaya… Kesian
tauu…. Balik rumah tanda buku budak-budak plak, time exam lagi teruk
sbb kena tanda kertas exam budak.
A : Nasib baik aku bukan cikgu… kalau tak, ngamuk laki aku tu….
B : Alaaa…. Hari minggu pun bukan lekat kt rumah, aku tengok dia kat skolah
jugak… ada je program kat skolah tu… heerrrmm.. kadang2 anak aku tu
pon tak ikut program tu… tak larat katanya nak ikut program kat skolah
tu… penat….
A : Tapi…. Cikgu kan banyak cuti….. budak cuti sekolah.. cikgu pon cuti kan...
B : Si Joyah citer kat aku… time cuti sekolah pon dia kena jaga anak cikgu
peah. Si Joyah cakap cikgu-cikgu kena datang jugak buat kelas tambahan
untuk murid yang nak exam. Tak pon kena hadir pelbagai kursus…
A : Habis tuu… bila masa cikgu peah dapat lepak macam kita ni…?
B : Alaaa…. Dia lepak ngan budak-budak kelas dia je la kot….. budak-budak
tu dah macam anak dia dah… kat dia lah budak2 tu mengadu kalau ada
masalah…
A : Kenapa ada orang cakap jadi Cikgu rileks jer…?
B : Alahai…. Kalau Cikgu tu rileks, kenapa ramai budak yang dapat Cemerlang
dalam exam.. Haaa… anak engkau si Fatihah yang masuk Universiti tu….
Engkau ke yang ajar dan tanda buku dia kat umah…..?
A : Hehehehe…. Mana sempat aku nak ngajar anak aku kat umah… Lagipun….
Anak aku kan ramai, 4 orang… Pening nak melayan karenah diorang tu….
B : hahahhahaha……
A : Kenapa kau gelak kat aku….?
B : Engkau tu baru 4 orang anak dah x larat nk layan… Cikgu Peah tu
berpuluh-puluh anak dalam kelas dia, bukan takat pening, aku rasa dah
hancur kepala dia kot…. Hehehehe…. Tapi… seramai mana pun dia masih
lagi dapat layan budak-budak tu dengan baik ….
A : Ehhhh… engkau cakap cikgu layan budak-budak dengan baik, habis tu…
yang Si Dollah pergi mengamuk kat sekolah hari tu apa kes…?
B : Alaahhh…. Laki aku cakap, Si Dollah tu memang begitu. cepat sangat naik
angin. Dengar sangat cakap anak dia tu… manjakan anak tidak bertempat
A : Maksud engkau….
B : Pasal hari tu la… dia pergi marah2 kat cikgu cakap cikgu cubit anak dia.
Anak aku cakap kalau cikgu rotan pon memang patut… anak dia nakal.
Selalu ganggu kawan-kawan kat sekolah… pastu kurang ajar plak tu kat
cikgu. nak jadi gangster agaknya anaknya tu… Macam mana nak suruh
anak jadi baik, baru cubit mak ayah dah bising… ntah-ntah ayah ngan anak
pon sama je…..
A : Susah jugak ehh jadi cikgu ni. Tengok aku ni.. balik kerja duk kat rumah
dah boleh rileks.. kat tempat kerja pon tak de tekanan… Fuhhh…. Untung
aku dapat kerja bagus…
B : Macam mana engkau boleh dapat kerja bagus macam sekarang ni..?
A : Laaaa….. aku kan berpendidikan tinggi…. Kat sekolah dulu… aku kan
selalu dapat result exam yang cemerlang…
B : Ohhhh…. Ingatkan engkau belajar kat rumah sorang-sorang.. rupanya
engkau pon blaja kat sekolah jugak dulu yeaa….
A : Engkau ni… saje je nak kenakan aku….
B : Bukan lah… Sebenarnya….. aku bangga dengan cikgu-cikgu ni… tanpa
mereka anak-anak aku takkan dapat menjadi insan yang berguna dan
Berjaya seperti sekarang ini… Orang kampung seperti aku ni mungkin lebih
menghargai dan menghormati jasa guru-guru.

Monday, 11 February 2013

Tip hindari bau badan

Assalammualaikum...

Ok ada kwn ak taya eh mas ak ni ada mslh peluh la ko tau x mcm mn nk ilang. Ak rimas la syik nk lap je n ble xjln tengah pns pun peluh. Ko ada bau busuk x kt ak? Ak??? Tp asenya ok jela mayb perasaaan ko kot! muahahhaha.. So tip yg ak tau ak share la kt die.. mihmih. So dh share kt die meh share kt uolllss plak bg sapa yg ada mslh ni.

euwww sy xske bau busuk. sy nk tip wangi!

1. Seelok2 mandi 2x sehari ia pagi n ptg. ble korg mandi tu pastikan bhgian2  yg pemalu n terperap korg tu spt ketiak n lipatan peha korg sental secukup2nya ok.

ha kn bes org tu mandi. fresh!

2. Dlm bab pakaian plak if korg jenis yg cpt berpeluh pastikan korg plh jenis kain yg resap peluh. Cuba bygkn korg dh la cpt berpeluh pastu ambik kain yg ntah pape. Kn dh tergantung je bau peluh yg mmg semestinya bau jgn ckp hoho. Ha lg satu terutamanya lelaki la tp xsmua sllunya memakai pakaian yg mmg dh pkai so tlg la elakkn memakai pkain yg sama. Ringan2 la tulg 4 kerat tu p cuci bj.

3. Ninyak wangi? ha ada plak yg ckp nk ilangkan bau bdn sembur mnyk wangi? no2.. bkn tu caranya. tindakan ini hanya akan menyemarakkan bau bdn yg mmg sedia cuk2. So bg mengatasi seelok2nya carilah deodoren yg x berbau n mampu menghindarkn bau bdn yg x diingini. 

pakai jgn x pakai!!


4.Seelok2nya gunakan deodoren slpas mandi. Ble rasa bdn berbau jgn gunakan deodoren n pastikan korg membersihkan diri dahulu barulah gunakan deodoren kembali.

5. Jgn biarkan bulu ketiak pnjg n terbiar. Kalau bole cukurnya lebih kerap agar proses terkumpulnya wap2 yg x enak berlaku dgn mudah. 

6.Kurangkan pgambilan mknn berkalori tinggi cz ia bole mnyebabkn pengeluaran peluh yg byk. Sila rajinkan diri mnum air mineral @ air masak, kacang soya n mknn yg lain yg dpt kurgkn peluh uolllss..

BENAR ATAU TIDAK???
perasaan x?? setengah kajian ada mengatakan girly2 yg nk ilang stress sila bau ketiak lelaki/suami. ohhh sy x mempercayainya.. auta semata2 haha



Thursday, 31 January 2013

hangout dazzz 2..

hari ini ak kua plak gan kwn2 baik ak ia nadia aka kiah yg mmg merangkap kwn baik since form 3 till now n lg sorg tu fatin aka soot haha.. fatin lau ko jupe belog ak ni jgn marah cz soot2 ko pun ko kwn retis ak :P. Destinasinya ktrg apalagi ou n dcurve! sies ak bw kete mcm org gler cz mmg ak fail sgt bab2 jln ni. slh msuk lorong mmg pnjg je honn kete blakang! bikin malu gua tp wt muka x bersalah jela even ati cuak gler uooolllss. aaahhh persetankan! pastu try la buka gps bru la dpt jupe dcurve nya.. troknya ak duk kl tp xtau jln nk g dcurve haishhhh!! ok lihat pic2 kami ni :D

b4 jupe soot ambk pic sat. tolet xthn tu n sila abaikan tolet tu ok. amboi kiah bz benau ko bersms!
taraaa soot dah ada tegah tu ok.. haha.. ex GTH kami ni. gengster matrik dlu wahaha
our food 4 2day, nyumm2. sgt murah ok n sdp. meatball terbaik. if uooolls nk p ou wajib mkn meatball ni!
after mkn weoooll p jln2 kt ikea plak.. fulamak design2 perobot lawo2 bila la bole dpt erk?

meletop ko ssooott.. habek gamba ko glemer je erk.. haha. kiah tetap maintain omeeyy!!

ak mmg antu sofa.. ni antara sofa yg mmg price die 2k keatas.. clas ko pah!
ok ni pas puas pose kt ikea p round2 n coww balik tros.. ak wt 1 pic byk2 letak picnya sbb nk jimat space.. mcm keling dah ayat ak muaaha..

Tuesday, 29 January 2013

hangout dazz!


Sonok gler dpt jupe kwn2 baik ioollss 4 today. Tempat yg iollss p terjah memula wangsa walk mall nk p beli tiket wayang awal2 bia t x ketinggalan pastu tros p jln tar mau shopin kt tmpt kesayangan iollss tu p borong shawl yg mmg murah2 sgt!! sila pegi ok sies x mnyesal n lau nk pusing 24jam ioollss sngup :D mihmih... dah penat shoping n ase xpuas tros cpt2 p wangsa walk balik mau tgk wyg. MAMA is our pilihan, reha n tas! diorg ni mmg membe rpt ak since school n alhamdullilah still keep contact each other.. ok sila lihat pic namo bebel byk!

posing sat tme drve n tgu lrt. tme drve wajib pkai spek knk2 ni sbb ak rabun2 ayam



 
yeah my geng!



our food! nasi tu sy punya



owh my lalinkku awk sgt lawa dgn style shawl yg sy aja.. muuaaahh! hihi

xyah nk tayang sudu sgt weeeyyy


taraa ak jupe kwnku syuhada tetibe kt jj alpha angle tegah date.. pndg atas bwh ksut weeioll sama jom snap! mana satu pilhan anda? ahakk



 yang tdung ala hana tu fareha, laki yg sesat sorg tu tengku azlan shah n yg tetibe ak terjupe tu ia shuhada..
luv uolllsss.. seee again!

Wednesday, 23 January 2013

Ringkasan jurnal refleksi minggu pertama praktikum..

act byk yg ak ngarott nk wt jurnal ni dengan ayatnya lintang pukang sbb ak mmg trok tahap gaban la bm. bkn takat bm! bi lg la meroyan xsdr diri ak merepek. alahai harap maklum i will try to go mn2 clas yg leh wt penulisan ak mantop skit nnti. tapi dimana seyh?? sapa ada idea nk tlg ak pless2 tell me what i have to do bg improve atok moyang ucu icit penulisan ni mihihihi. ok bace jgn ketawa!


Minggu praktikum : 1
Tarikh peristiwa : 25 jun hingga 29 jun 2012
Tajuk jurnal : etika pemakaian

1. Masalah
Pada minggu pertama ini saya telah melaporkan diri di sekolah Menengah Kebangsaan Taman Melati, Setapak Kuala Lumpur. Pada hari yang ketiga guru penolong kanan Hem iaitu puan asiah Bt. Zainal Abidin berbincang dengan guru-guru subjek mana yang perlu diambil alih oleh saya. Saya telah diamanahkan dan diberi tanggungjawab oleh Guru Penolong Kanan  dan dua orang  guru pembimbing iaitu Puan Farah Bt Zulkifli dan Puan Norsiah Farwarni untuk mengajar matapelajaran Kemahiran Hidup tingkatan 2 dan Ekonomi Asas tingkatan 4. Hasil perbincangan dengan mereka, saya menerimanya dan bersetuju dengan apa yang ditetapkan oleh pihak sekolah.
            
               Pada hari ke-5 saya dan rakan saya bercadang untuk memakai jubah kerana mengingatkan hari tersebut merupakan hari jumaat. Sesampainya kami di bilik guru semua guru memandang kami dengan perasaan aneh dan beberapa seketika seorang guru menegur bahawa sekolah ini semua guru tidak dibenarkan memakai jubah kerana ia bukan pakaian formal. Saya terkesima seketika kerana tidak pernah mengetahui bahawa jubah bukan pakaian formal. Dan sepanjang saya belajar di UPSI tidak pula dipertikaikan mengenai jubah bukan pakaian formal dan ramai saya lihat terutamanya pelajar pendidikan islam memakai pakaian jubah mungkin semasa penerangan taklimat praktikum saya tidak memberi perhatian membuatkan saya terlepas pandang mengenai perkara ini. Apabila berjumpa dengan penolong kanan ingin memohon maaf kerana tidak mengetahui tentang etika pakaian kami kerana memang tidak pernah mengetahui tentang akta pemakaian tersebut. saya dan rakan saya disegarakan pulang kerumah untuk tukar kepada pakaian formal kerana memang secara asasnya jubah memang tidak boleh dipakai.

2. Analisis
Saya merasakan kenapa pakaian jubah bukan dikategorikan pakaian formal kerana pakaian itu senang dipakai dan ia tidak melambangkan seperti pakaian formal dan kelihatan santai.

3. Cadangan
    Saya sepatutnya dari awal membaca mengenai etika pemakaian supaya tidak berlakunya perkara sedemikian.selain itu pihak yang terlibat haruslah mengeluarkan akta pemakaian secara meluas supaya semua pekerja kerajaan mematuhinya etika pemakaian formal kerana ada sesetengah sekolah masih ada lagi guru yang memakai jubah dan apabila bertanya kenapa boleh digunakan dan mereka menjawab sekolah mereka boleh digunakan dan tidak dikuatkuasakan lagi mengenai isu/akta/etika itu.

     4. Tindakan susulan
Saya akan memastikan selepas ini apa sahaja yang berkaitan dengan pembaharuan yang dikuatkuasakan akan diketahui dengan segera. 

ak ingatkan bg la peluang pakai sampai balik tetapi mmg harapan kne blik gak muahaha.. knp bj kebaya ketat merupakan pakaian formal? sptnya xleh kn.. haha.. men entam keromo je ak nk usulkn idea! ok ni part lau nk tmbh dlm bisikan ati bole.. bisikan ati ni apa yg kte xpuasti yg ckp dlm ati kte luahkn blik kt jurnal refleksi.. tp ak x wt kot.. kot la..

ok jubah ni la iooolsss pkai n msih musykil la..apala yg ak musykilkn.. abaikan pp yg tembam tu ok.. pic diambil tme datang skul smula cz ada hal n smua dak skul cuti.

p/s : ak xtau la betol x JRM ak wt ni betol ke enggak.. ase mcm xtol tp yg penting ak wt skit n tme clas t edit la blik.. kwn ak yg bace tu sila beri tnjuk ajar erk lau2 ak slh isi ke.. slh ckp ke.. apa yg slh meh tego je erk.. :D



Tuesday, 22 January 2013

down n sad

saya buka... saya cari... dah hilang... takde peluang nak tengok lagi...

pray a best 4 u

assalam..

Wednesday, 16 January 2013

setia hujung nyawa...

mmg now ak tgh gler gan drama akasia kt tb 3 tula.. sies meletop cter tu.. dengan hero die yg mmg hensem gler lah pas pujaan ati Adi putra tu dah terpindah kt Amar asyraf la plak weii.. weeewwwiit!! heroin die pun bes.. comel! suka2.. mud tegah gedik now :D.. 6.50 pm dah tercongok kt dpn tb dah b4 ni manala ak heran sgt gan tb.. xtgk xmati pun now kne tgk! x tgk mmg xleh lena tau.. 
 

Amar Asyraf yg ganteng bangat n Nelydia Senrose comel!


 geram aw syik iklan je.. gigit2 jari ak tgu next alkisah cter ni. ples2 kurgkn iklan yerk tb 3 :P.. ok mmg xsaba nk tau ending cter ni la.. drama ni diambil dr novel Setia Hujung Nyawa n rmai kwn ak dah bace ak je blum.. so besok mph im coming too ngap uuuu!!

tabik dgn ayat ni :
Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau...
Dan tidak ada insan berdosa yang tidak mempunyai masa hadapan...


Tuesday, 15 January 2013

listen,listen,listen...

ok td bru je pas chating dgn membe baik ak... nyot yet tu ni tbe2 die taya ak satu ni ok let me show our conversation in whatsapp

makhluk Allah : weh ko da tgk vdeo sharifah listen tu? haha
aku : sapa sharifah tu beb?
makhluk Allah : tgh utube la beb, aiyoo ko ni x update lah.
aku : mmg la.. sapa tu eehh. bes ke??? nk tgk la weh.. taip apa??
makhluk Allah : taip je sharifah.. ada la kot.. t ko tgk ko faham.

ak puye la ingt sharifah tu retis ke apa.. xleh jd.. so ak buka la fb.. ble buka home mmg rmai la org duk ckp sal tu.. ak pun buka la 2 video ni hasil terjupe kt home fb  

 
http://www.youtube.com/watch?v=MJs6_j0rfi8 
 http://www.youtube.com/watch?v=7Qcd6GkPM-k
 
real n lawak puye vid..

ok ak dh tgk..mmg hotla statement msg2 berdebat *ble la ak leh berckp lancang sebegitu heheh* tp ak stil xtau apa semua ni.. sapa yg tau psl ni pless cter kt ak.. nk tau detail.. cz tgk vid faham takat tu jela haha..



p/s : tolong la mas.. x ni update la skit psl isu hot ni. perlu ke?? lol...


Monday, 14 January 2013

gudluck 4 ur test n exam nanti!

ok sapa2 yg nk exam tu ke.. nk jwb test tu ke.. GUDLUCK N DO UR BEST!!..

kalau x dpt jwb meh2 tgk muka sy yg macam hape ni :D
compom A+++ :)


ok yg nk pmr n spm tu troskn sucess sllu supaya masuk ke menara gading yerk.
yg diploma tu troskan usaha smpy ke dgree.. cayo2.. jgn gvup. lau ase susah sgt n xminat tlg la berminat tok capai diploma tu yeah :)
yg dgree tu lau ase sronok sgt belajar. namo keje.. blja lg sonok troskn ke destinasi strosnya oyeaaahh..


urm tme nk edit pic atas tu cek2 some my pic yg best2 suda ilang cz xsmpt nk bgtau pengformat my lappy ni awl2 ada satu folder pic yg tersesat celah mn ntah n video lagu yg sgt bes mmg limited pye i got ilang juga.. 

Mood : sangat2 kecewa n nk menangis kuat2. datz vid song sgt2 keep in memory also dat pic.. 

sekian...



p/s : next tme jgn nk harapkan sgt smpn smua folder dlm lappy! mmg x membantu lnsg! mau kumpul duit beli hardisk.. money2 pless come to me faster :(

Friday, 11 January 2013

Ting tong di UPSI



peach uoooll!!
( izah, kd, me & ardila )

pukul 5.00 pagi sudaaa.. nak tiido xlarat mau edit apa2 udah dong..
GUDNITEEE....

Wednesday, 9 January 2013

My tesis bertukar!

now pukul 1.50 am bertarikh 9.1.2013.. lapaq nk makan ayam atas tuq.. meh nak terbang laju p kl mkn kt fullhouse.. tanjung malim hape pun tade.. hahaha..



ok abaikan statement n pic diatas.. nak habaq skit now gah berkulun duq wat tesis baru.. dgn tajuk yang mmg xtau pape n mmg kne usaha keras skit stdy smpai tdo nk subuh bg paham dlm masa 4 ari je.. sok pg pukul 12pm kne submit dah gan lect only 4 chap 1.. hope sgt2 bole diterima cz mmg dah pulun ajin abis dah buat! xmo cheq jd  mcm sem lps. alkisah cinoettt
lect : ok uooll smua! sy nak uooll smua siapkan proposal dari bab 1-3. naik sem 8 tros buat bab 4 & 5. 
iooll : wah yeke..
*ak dlm ati dah bersemangat cz xde de bebanan dah sem 8. ingt sng ke tesis ni!*so mulala duk cari best title nk wt submition kn.. akhirnya lect kate go on. yes!


so bermula la tarikh rajin ak dgn stress bermula bulan 4-6.2012 cheq tau.. mmg tajuk tu ak dah msk n fhm gler2!!
then i come back to upsi pd 25.12.2012 semata-mata nk sambung tesis! bln 2 msuk sem xnk serabot gan tesis sgt.. tu ceq mai aw2l dgn smgt jupe lectnya.. ha bc dialog dibawh :




ak : smekom puan.. sy mastura,ni nak tnjuk tajuk tesis yg sy wt ni cz dulu sy under Pn.Nora tp now dh bertukaq la pn. so mcm mn bole sy troskn tjuk ni x puan?
pn.dalila : ooppss.. ok smpn tajuk kamo.. buat tajuk ni psal pedagogi bagai.. sy bg masa 4 ari je n plez siapkan n tnjuk pd ari rabu ok..
ak : ha? tppp. grrrr *ak xtau ckp angguk je* n taya la blah2. apa ak taya mmg out de topic la sbb ak mmg xtau pape sal tajuk die suh wt tu.. angguk2 n wt paham jela haha



so bermula la tragedi ak kaki buku, eh bkn kaki buku,duk cari tenet lah hehhe.. bace tu ni baru la fhm.. apa blaja sem 1 dlu xphm. now fhm blik la.. syukur la.. tp sok tkt ceq nk tnjuk la.. ketar. ok 4 ur info ak wt ni gan 4 sekawan. nama rahsia.. ok hope sgt sok puan kate ok.. sila troskn bab 2.. x sabaq ceq.. doakan kami berjaya!!


p/s : gudnite uooolll!